Constructivist rhetoric within the tradition of rhetorical studies in Spain

DAVID PUJANTE

Abstrakt


The paper proposes a model of rhetoric based on the theoretical and methodological framework of
constructivist positions on knowledge and discourse. The main claim is that the ideological meaning, and specifi cally of political discourse, can be analyzed from a dual perspective, ‘socio-cognitive’ and ‘rhetorical-constructivist’. Such an analysis shows that the construction of meaning is inseparable from the deliberate choice made by the agent in communicative practices. The paper claims that rhetoric should return to its origins as a tool for citizens, and that it could become an important instrument for explaining the confl icts of current social and political discourse.

Pełny tekst:

PDF (English)

Bibliografia


Albaladejo, Tomás. 1989. Retórica. Madrid: Síntesis.

Barfi eld, Owen. 2015. Salvar las apariencias. Un estudio sobre idolatría. Girona: Atalanta.

Bateson, Gregory. 1972. Steps to an ecology of mind. New York: Ballantine Books.

Capra, Fritjof. 1991. Sabiduría insólita. Conversaciones con personajes notables. Barcelona: Kairós.

Capra, Fritjof. 1998. La trama de la vida. Una nueva perspectiva de los sistemas vivos. Barcelona: Anagrama.

Capra, Fritjof. 2000. El tao de la física. Málaga: Sirio.

Castro, Américo. 1972. El pensamiento de Cervantes. Barcelona: Noguer.

Compagnon, Antoine. 2015. El demonio de la teoría. Literatura y sentido común. Barcelona: Acantilado.

Couceiro-Bueno, Juan Carlos. 2012. La carne hecha metáfora. La metaforicidad constituyente del mundo [Prologue by Gianni Vattimo]. Barcelona: Edicions Bellaterra.

Damasio, Antonio. 1994. Descartes’ Error. Emotion, Reason and the Human Brain. New York: G. P. Putnam.

Damasio, Antonio. 2010. Y el cerebro creó al hombre. ¿Cómo pudo el cerebro generar emociones, sentimientos y el yo? Barcelona: Destino.

Fish, Stanley. 1992. Práctica sin teoría: retórica y cambio en la vida institucional. Barcelona: Destino.

García Berrio, Antonio. 1984. “Retórica como ciencia de la expresividad (Presupuestos para una Retórica General).” Estudios de Lingüística. Universidad de Alicante 2, 7-59.

Garrido Gallardo, Miguel Ángel. 2000. Nueva introducción a la teoría de la literatura. Madrid: Síntesis.

Grassi, Ernesto. 1968. Arte y mito. Buenos Aires: Ediciones Nueva Visión.

Grassi, Ernesto. 1993. La fi losofía del Humanismo. Preeminencia de la palabra. Barcelona: Anthopos.

Grassi, Ernesto. 2000. “¿Preeminencia del lenguaje racional o del lenguaje metafórico? La tradición humanista.” In José M. Sevilla and Manuel Barrios Casares eds. Metáfora y discurso fi losófi co. Madrid: Técnos.

Grupo μ. 1987. Retórica general. Barcelona: Paidós.

Halliday, Michael A. K. [1977] 2002. “Text as semantic choice in social contexts.” In Michael A. K. Halliday (edited by J. J.Webster) Linguistic studies of text and discourse. London: Continuum, 23-87.

Hillman, James. 1979. El sueño y el inframundo. Barcelona: Paidós.

Kibédi Varga, Áron. 2000. “Universalité et limites de la rhétorique.” Rhetorica 18 (1), 1-28.

Kuhn, Thomas. 1970. The structure of scientifi c revolutions. Chicago: University of Chicago Press.

Lakoff, George and Johnson, Mark [1980] 2001. Metáforas de la vida cotidiana [Original title: Metaphors We Live By]. Madrid: Cátedra.

López Eire, Antonio and Santiago de Guervós, Javier. 2000. Retórica y comunicación política. Madrid: Cátedra.

Martínez Bonati, Félix. 1983. La estructura de la obra literaria. Barcelona: Ariel.

Maturana, Humberto. 2006. “Self-consciousness: How? When? Where?.” Constructivist Foundations 1 (3), 91-102.

Maturana, Humberto and Varela, Francisco. 2003. El árbol del conocimiento. Las bases biológicas del conocimiento humano [Original title: The tree of knowledge. The biological bases of human understanding]. Buenos Aires: Lumen – Editorial Universitaria.

Mayoral, José Antonio. 1994. Figuras retóricas. Madrid: Síntesis.

Morales-López, Esperanza. 2014. “La refl exión metadiscursiva como función comunicativa en el proceso de construcción de discursos de cambio social en un grupo de mujeres.” Sociolinguistic Studies 8 (2), 249-269.

Murphy, James J. 1988. “El fi n del mundo antiguo: La Segunda Sofística y San Agustín.” In James J. Murphy ed. Sinopsis histórica de la retórica clásica. Madrid: Gredos.

Nicolás Marín, Juan Antonio and Frápolli, Maria José Sanz (eds.) 2012. Teorías contemporáneas de la verdad. Madrid: Técnos.

Nicolescu, Basarab. 2013. Teoremas poéticos, Madrid: Salto de Página.

Nietzsche, Friedrich. 1873. Über Wahrheit und Lüge im außermoralischen Sinne. Retrieved online: http://gutenberg.spiegel.de/buch/-3243/1

Ortega y Gasset, José. 1976. El tema de nuestro tiempo. Madrid: Revista de Occidente.

Perelman, Chaïm and Olbrechts-Tyteca, Lucie. 1958. Traité de l’argumentation. La nouvelle rhétorique. Paris: Presses Universitaires de France.

Petöfi , János S. and García Berrio, Antonio. 1978. Lingüística del texto y crítica literaria. Madrid: Comunicación.

Pujante, David. 2003. Manual de retórica. Madrid, Castalia.

Pujante, David. 2007. “Memoria y conocimiento: la enciclopedia contra el teatro de la memoria.” In Miguel Ángel Garrido Gallardo and Emilio Frechilla Díaz eds. Teoría/Crítica. Homenaje a la profesora Carmen Bobes Naves. Madrid: Consejo Superior de las Investigaciones Científi cas, 413-428.

Pujante, David. 2011. “Teoría del discurso retórico aplicada a los nuevos lenguajes. El complejo predominio de la elocutio.” Rétor 1 (2), 186-214.

http://www.revistaretor.org/pdf/retor0102_pujante.pdf

Toulmin, Stephen E. 1958. The Uses of Argument. Cambridge: Cambridge University Press.

White, Hayden V. 1973. Metahistory. The historical imagination in nineteenth century Europe. Baltimore – London: The Johns Hopkins University Press.

White, Hayden V. 1978. Tropics of Discourse: Essays in Cultural Criticism. Baltimore – London: The Johns Hopkins University Press.

White, Hayden V. 1990. The content of the form. Narrative discourse and historical representation. Baltimore – London: The Johns Hopkins University Press.

Van Dijk, Teun A. 1972. Some Aspects of Text Grammars. The Hague: Mouton.

Van Eemeren, Frans H. and Grootendorst, Rob. 1990. A systematic theory of argumentation: The pragma-dialectical approach. Cambridge: Cambridge University Press.

Varela, Francisco J.; Thompson, Evan and Eleanor Rosch. 1997. De cuerpo presente. Las ciencias cognitivas y la experiencia humana. Barcelona: Gedisa.

Vattimo Gianni and Rovatti, Pier Aldo. 1988. El pensamiento débil. Madrid: Cátedra.

Vico, Giambattista. [1744] 1956. Principios de una ciencia nueva sobre la naturaleza común de las naciones II. Buenos Aires: Aguilar.

Vives, Juan Luis. 1992. Antología de textos. Valencia: University of Valencia Publications Service.




DOI: https://doi.org/10.17380/rr2016.1.3

Refbacks

  • There are currently no refbacks.